Základní kámen pro byty TPCA v Kolíně

20.10.2005

Admin

Akciová společnost HOCHTIEF VSB dnešním poklepem základního kamene zahajuje výstavbu 560 bytových jednotek pro zaměstnance společnosti TPCA v Kolíně, v lokalitě zvané U Vodárny.

Jde o významný projekt, související s nově otevřeným provozem výroby osobních automobilů Toyota, Peugeot a Citroën. Automobilka dala pracovní příležitost 3000 zaměstnanců, kterým město Kolín přislíbilo postavit nové byty. Byty staví HOCHTIEF VSB, divize 8, provoz Praha – východ, pod vedením projektového týmu Ing. Jaroslava Jakubce. Stavba bude dokončena v srpnu roku 2006, tedy během 10 měsíců. 
Vzhledem k poměrně krátké době výstavby zvolila HOCHTIEF VSB a GEOSAN GROUP technologie, urychlující průběh stavby. Autoři projektu navrhli stavbu z prefabrikovaných dílů, a tak se práce nezastaví ani během zimních měsíců. 

Dokončené byty o velikosti 1+1 až 3+1 budou v 11 pětipodlažních domech s omítkou v pastelových barvách - světle modrá, slonová kost, béžová a cihlově červená. Přibližně pět procent bytů bude mít bezbariérový přístup, ke všem domům povedou přístupové rampy. Samozřejmostí jsou sušárny - kočárkárny a sklepní koje pro každý byt, umístěné v 1. NP. 

V okolí bytových domů budou do přirozené zeleně začleněné prostory na hraní pro děti, prostory pro odpočinek a rekreaci nových obyvatel. Zeleň bude postupně doplněna také městskou zelení v ulicích mezi domy. Na žádost města Kolín byla v rámci studie koncepce komunikací doplněna další parkovací stání před bytovými domy a zpevněné plochy chodníků. 

Realizace projektu bude probíhat souběžně s výstavbou technické infrastruktury, kterou pro město Kolín zajišťuje akciová společnost GEOSAN GROUP.