Usedlost Šafránka dostala nový kabát

31.1.2006

Admin

Kdo by si nedokázal představit byty v původní usedlosti ze 14. století, pak by se měl zajít podívat na Šafránku. HOCHTIEF VSB divize 8, tu v minulých dnech dokončila rekonstrukci usedlosti a podle architektonického návrhu Arch. Václava Lukase sem zasadila zajímavé byty pro náročné vlastníky.

Již ve 14. století se v místě usedlosti nacházely vinice s původním viničním domkem. První zmínka o názvu Šafránka je z roku 1784. V roce 1850 byl ke stávajícím objektům přistavěn hospodářský dvůr a v roce 1926 došlo ještě na přístavbu tzv. konírny. V místě projektu stála i kaplička. Původní osmiboký objekt byl zřícen, nyní však stojí na jiném místě areálu jeho replika. Areál usedlosti se nachází v Praze 6 Břevnově v ulici Kukulova na horní hraně strahovské plošiny s výhledem do údolí Motola a Košíř. 

Celková plocha pozemku je 4782 m2 a ve čtyřech objektech se nachází celkem 12 bytových jednotek o velikosti 120m2 – 250 m2 s celkovou prodejní plochou 1500 m2. 
Majitelům by kromě samotných bytů měl sloužit prostor tzv. "Kovárny" - zastřešený otevřený objekt sloužící jako venkovní posezení, z kterého zůstala pouze kamenná severní zeď - ostatní obvodové zdivo a stropní klenby bylo nutno provést zcela nově. Součástí areálu je i zahrada, kde je sauna, venkovní bazén, v nižší části zahrady je prostor pro dětské hřiště. V objektu "Oranžérie" je fitness s golfovým trenažérem a společenská místnost o ploše 102 m2 s kuchyňským koutem. Velmi zajímavá je dřevěná protihluková stěna před tímto objektem v kombinaci s opravenými původními opěrnými kamennými zdmi a obezděním části objektu fitness opukovým kamenem. Technologicky náročné bylo také třináctimetrové spadiště a tunel pod ulicí Kukulova pro napojení areálové splaškové kanalizace do hlavního řadu v ulici Roentgenova. 

Samozřejmostí celého komplexu jsou garáže a venkovní parkovací stání. Charakteristickou atmosféru usedlosti tvoří sadové úpravy, založené podle samostatného architektonického návrhu. 

Usedlost Šafránka je kulturní památkou ČR. Je zapsána v Ústředním seznamu kulturních památek a je v ochranném pásmu památkové rezervace v hl. m. Praze. 

Rekonstrukce usedlosti byla realizována pro investora - společnost 4Q. Autorem architektonického návrhu je Arch. Václav Lukas a vlastní projekt realizovala společnost HOCHTIEF VSB, divize 8, pod vedením stavbyvedoucího Ing.Tomáše Tvrdíka. 

Stavba začala počátkem roku 2005 převzetím staveniště, vyklizením objektů, vykácením stromů, oplocením areálu a realizací zařízení staveniště. Celkový objem stavební zakázky je v hodnotě cca 79 milionů Kč bez DPH.