TPCA: Společný závod Toyoty a koncernu PSA Peugeot Citroën byl slavnostně otevřen

29.6.2005

Admin

Po čtvrt roce ostrého provozu byla 31. května 2005 v Ovčárech na Kolínsku slavnostně otevřena automobilka TPCA - společný závod Toyoty a koncernu PSA Peugeot Citroën - za účasti předních představitelů české vlády a nejvyšších šéfů koncernů. 

Společnost HOCHTIEF VSB se na projektu pro objednatele Toyota Tsusho S.A. podílela formou dodávky, která zahrnovala technickou přípravu, dodávku zařízení a stavební montáže systémů míchání barev a oběhu směsí automobilových laků s nízkou i vysokou viskozitou. Tyto systémy dodávají různé typy a barvy nátěrů pro ruční i robotizovaná pracoviště. Kromě toho tým společného podniku také instaloval soustavu suchého vzduchu napájející různé systémy vyžadující suchý vzduch jako jsou například roboty. 
Firmu HOCHTIEF VSB na akci reprezentoval zástupce projektového manažera Ing. Jaroslav Koutenský z divize 1. 

TPCA vytvoří 3000 přímých pracovních míst a dalších 7000 nových míst vznikne v obslužných službách a u subdodavatelů. Tisíce českých zaměstnanců v závodě TPCA a dodavatelů bude vyškoleno v nejefektivnějších výrobních metodách, které dnes na světě existují. Přínosem pro ČR jsou například i dovoz moderních technologií a přesun výrobního know-how, které od Toyoty kopíruje celý svět. S cílem zajistit špičkové odborníky na klíčové pozice ve firmě už TPCA navázala kontakt s ČVUT Praha a hodlá spolupracovat i s dalšími vysokými školami technického zaměření. 
Na český trh kolínský závod vyšle jen velmi omezenou část své roční produkce malých Peugeotů, Citroënů a Toyot. U Toyoty jde především o pozvednutí pozice značky v Evropě, kde podíl zatím tvoří 5 procent. I přesto, že v roce 2005 bude vyrobeno přes 100 tisíc automobilů. Plné kapacity, tj. cca 300 tis. aut ročně, bude dosaženo v roce 2006. 

Celkový objem investice, která byla do projektu TPCA v České republice vložena, byl 1,3 miliardy EUR.