Sylván - začala druhá fáze bytové výstavby

4.7.2003

Admin

Druhou fázi výstavby v lokalitě Sylván odstartovala plzeňská radnice. Její vedení totiž schválilo pronájem městských pozemků nebo jejich částí čtyřem firmám, které se podělí o výstavbu bytových a rodinných domů. Byty, kterých se nebude týkat městský pořadník zájemců o bydlení na Sylvánu, pak firmy prodají budoucím nájemníkům. Pozemky si pronajmou firmy Prestol, Stavas, Hochtief a Český real. 

Prestol na pozemku o výměře skoro 30 tisíc metrů čtverečních vystaví rodinné domky. Stavas vybuduje na zhruba 20 tisících metrech rovněž rodinné domy, viladomy na dalších 30 tisících metrech postaví Hochtief. Český real se postará o výstavbu jednoho bytového domu, vypočítává náměstek primátora Miroslav Kalous. 
Všechny firmy získají pozemky za stejných podmínek. Do doby prodeje, nejpozději ale do konce září roku 2006, budou mít pozemky pouze v pronájmu. Nájemné z jednoho metru čtverečního bude činit čtyři koruny ročně. V případě prodloužení nájmu od září 2006 stoupne částka na dvě stě korun za metr a rok. Maximální dobu nájmu stanovili radní do konce srpna 2008. 
Až firmy budovy dostaví, prodá město pozemky lidem, kteří budou v objektech na Sylvánu žít. Existuje i možnost, že je budou moci získat stavební firmy, ty by je ale rovněž prodaly nájemníkům. Cena pozemku, na němž bude stát rodinný dům, bude 400 korun za metr čtvereční, při prodeji pozemků pod bytovými domy bude částka poloviční. 
Radnice pronajme pozemky firmám proto, aby vůbec mohly začít stavět. Kdyby zůstalo vlastníkem pozemku město, muselo by samo zařídit stavební povolení, kolaudaci a další nezbytnosti. 
Firmy tak budou investovat do stavby samy a postarají se o ni od začátku až do konce. Neobávám se, že by prodávaly byty podstatně dráže než město. Jejich cílem bude stavět co nejlevněji a prodávat tak, aby našly co nejvíce zájemců, uvažuje Kalous.