Stadion v Edenu roste ze země

6.2.2007

Admin

Na stavbě multifunkčního fotbalového areálu SK Slavia Praha v Edenu byl v pondělí 5. února 2007 vztyčen první sloup. Stavební práce pokračují podle harmonogramu.

 

Investorem uvedeného projektu je společnost E-SIDE PROPERTY Limited, generálním dodavatelem stavby je akciová společnost HOCHTIEF CZ. Stavba byla zahájena převzetím staveniště v polovině září loňského roku, slavnostní poklepání na základní kámen 16. října 2006 předznamenalo zahájení zemních prací. 

Od listopadu loňského roku se budují základy stadionu, které budou mít celkem 603 pilot, z toho 443 kusů ponese železobetonovou prefabrikovanou konstrukci tribun a 160 monolitickou konstrukci stadionu. V současné době je dokončeno 460 pilot. Piloty dosahují délky až 19 metrů a jejich jakost je prověřována ultrazvukovou a akustickou odrazovou metodou. Díky tomu je možné přesně stanovit kvalitu a uložení betonu. 
Kromě pilotového zakládání v areálu stále pokračují terénní úpravy. Do dnešního dne bylo odtěženo přibližně 30 000 m³ zeminy. Na upravený terén bude položena železobetonová základová deska suterénního podlaží stadionu. 

V lednu začaly přípravné práce před montáží železobetonových prefabrikovaných konstrukcí stadionu. Montáž bude trvat do konce června letošního roku. První sloup byl osazen na jednu z pilot v severovýchodní části stadionu. 

V nejbližší době přijde na řadu realizace monolitické části, která zahrnuje restauraci, fitness centrum, kanceláře a další zázemí stadionu. Hrubá stavba bude dokončena v září tohoto roku. 

Statistika: 
Dnes instalovaný sloup je 3 metry vysoký a váží 2 tuny. 
Na pilotové založení bylo dosud použito přibližně 3 500 m³ betonu, zbývá dalších 900 m3. 
Délka pilot se pohybuje od 3 do 19 metrů. 
Souhrnná délka zhotovených pilot je 4,6 km, zbývá 1,5 km.