Praha 11 dnes otevřela sportovně rekreační areál Jedenáctka VS

23.6.2014

Michal Talian

Sportovně rekreační areál Jedenáctka VS se dnes, v pondělí 23. června, otevřel pro veřejnost. Zahájením provozu skončila pro Prahu 11 jedna z nejvýznamnějších investičních akcí v historii Jižního Města. Tři haly, včetně technologií, úprava okolí areálu, ale také vyvolané investice do přeložky inženýrských sítí atd., stály bezmála 500 milionů. Praze 11 se podařilo získat také příspdddděvek od hlavního města, a to ve výši šedesát milionů korun.

Jsme rádi, že se nabídka sportovního a rekreačního vyžití pro naše občany i návštěvníky zase rozšířila,“ uvedl starosta městské části Dalibor Mlejnský.
Jedenáctku VS severně od ulice Mírového hnutí tvoří tři haly. Budovy nabídnou prostory pro plavání, zážitky na vodních atrakcích, posezení v restauraci, rehabilitaci i důstojnou kulisu pro sport. Samozřejmostí je zázemí, včetně šaten a recepcí. Odhadovaná kapacita všech tří hal je 600–700 osob.
Areál vybudovala HOCHTIEF CZ za dvaadvacet měsíců. Sportovně-rekreační zařízení realizoval tým pod vedením Tomáše Tvrdíka ve sdružení se společností BAU PLUS.

Na projektu se sešlo jedenáct stavebních profesí a činností pod hlavičkou HOCHTIEF CZ – od elektrikářů, obkladačů, přes tesárnu, zámečníky, monolity, prefa montáže, středisko TZB, oplocení a buňkoviště, po zemní práce, komunikace a finální úpravy terénu divizí Dopravní stavby.
Bazénovou halu a centrum dětského plavání budou provozovat společnosti, které zvítězily ve výběrovém řízení, a to Aquasportcentrum, s.r.o. a Studio Skokánek, s.r.o. O provoz multifunkční sportovní haly se postará Jihoměstská majetková, a.s. 

Z jižní strany vymezuje areál na ploše 76 tisíc metrů čtverečních ulice Mírového hnutí, ze severu a západu Košíkovský potok a z východu hotel Chodov s přilehlou sportovní halou TJ Jižní Město. Prostor vyplňuje multifunkční sportovní hala, prostory pro plavání nejmenších dětí  a bazénová hala. Jejím stěžejním prvkem je pětadvacetimetrový plavecký bazén se startovacími bloky a pěti plaveckými drahami o celkové šířce 10,5 metru a maximální hloubce 1,8 m. Její součástí je také zábavní sektor s dvaačtyřicetimetrovým tobogánem s převýšením 4,5 metru. Zábavu nabídne vířivka, 1,2 metru hluboký bazének s hydraulickým zvedákem pro handicapované, proudovým kanálem a dětským brouzdalištěm ve tvaru nepravidelného mnohostranu o maximálním půdorysu 9,5x6,2m. Dno je různě hluboko pod hladinou, hloubka se pohybuje mezi 40 cm až jedním metrem. Součástí brouzdaliště je dětská skluzavka, vodní hříbek a trysky.

Rekreační bazén s vodními atrakcemi má tvar obdélníku o rozměrech 10x9m a hloubku 1,2 metru. Na západní hraně jsou dva kruhy s proudovým kanálem a vířivým bazénem. Na opačné straně je šest hydromasážních trysek. V severovýchodním rohu rekreačního bazénu jsou čtyři vzduchová masážní lůžka. V dolní části bazénu je ostrůvek s velkým vodním chrličem.

Severní prostor bazénové haly vyplňuje tobogán s uzavřeným tubusem o průměru 1,2m. Dojezdový bazének tobogánu měří kvůli bezpečnosti bezmála sedm metrů. Ve druhém nadzemním podlaží je „mokrá“ i „suchá“ restaurace.

Vstup do vodního světa má samostatnou recepci, turnikety a branku pro imobilní návštěvníky.

V centru dětského plavání je zázemí pro kojence s rodiči a pro výuku neplavců z mateřských škol, pro cvičení a rehabilitaci. Každý z bazénů je v samostatné místnosti s vlastním zázemím. Druhou halu tvoří celkem čtyři nerezové bazény o hloubce 80 – 120 centimetrů, dva o rozměrech 6 x 9 metru a dva o rozměrech 4,5 x 4,5 metru. V jejich blízkosti je herna se zázemím a občerstvením. V celé České republice není zázemí pro kojenecké a dětské plavání ve srovnatelném rozsahu.

Sportovní hala pojme 315 diváků, kteří mohou sledovat kterýkoliv ze sálových sportů od florbalu, přes  basketbal po futsal a jiné. Je vhodná také pro pořádání kulturních a společenských akcí.
V prostorách areálu vzniklo velké parkoviště, navazující na prostor s parkovou úpravou. 
Projekt je také technicky zajímavý, například použitím plechů fasády, které jsou v převážné většině beze spojů. Až 38 metrů dlouhé a 33 centimetrů široké díly se upravovaly přímo na stavbě. Použilo se celkem 9 000 m² keramických obkladů a dlažeb. Rozpětí nosné konstrukce v halách je 9 metrů. Jedná se o unikátní rozpětí, které se běžně v prostoru bazénů nepoužívají. Zařízení bazénové technologie je plně automatizované a řízené z velínu. Bude trvale sledováno z dohledového centra, včetně řízení a kontroly chlorového hospodářství. Podle hygienických předpisů je nutné vyměnit 36 litrů vody na osobu denně u pětadvacetimetrového bazénu s teplotou do 28°C a 45 litrů na osobu a den u ostatních bazénů s teplotou nad 28°C.
Projekt splňuje veškeré ekologické normy.
KRÁTCE:

Jedenáctku VS tvoří:

Plavecký bazén 25x10,5 metru
Tobogán s otevřeným tubusem o délce 42 metrů
Hydromasážní trysky a vzduchová masážní lůžka
Vířivka
Brouzdaliště s vodním hřibem, skluzavkou a tryskami
Bazének s proudovým kanálem a hydraulickým zvedákem pro handicapované
Čtyři speciální bazény pro dětské plavání
Restaurační provozy
Sauny mokré i suché
Sportovní hala pro sálové sporty
Parkoviště


Ing. Šárka Cicvárková
Mluvčí MČ Praha 1

Akciová společnost HOCHTIEF CZ patří ke špičkám v oboru stavebnictví. HOCHTIEF CZ zaměstnává 1 100 pracovníků, kteří realizují stavby v segmentech stavebního trhu celé České republiky. Jde o bytovou, občansko-administrativní, průmyslovou, ekologickou a vodohospodářskou výstavbu, včetně projektů dopravní a liniové infrastruktury. Finanční stabilita a nejmodernější technologie HOCHTIEF CZ představují spolehlivou a důvěryhodnou značku. Společnost HOCHTIEF CZ vykázala v obchodním roce 2013 obrat 4,8 miliardy korun. 

HOCHTIEF CZ je od roku 1999 součástí významné nadnárodní společnosti HOCHTIEF AG, spolupracuje s jejími pobočkami z Evropy i ze zámoří. Více informací naleznete na www.hochtief.cz a www.hochtief.com.