Pomohli jsme vyčistit břehy Orlíku

18.5.2006

Admin

Akce čištění břehů přehrady Orlík, která se konala v sobotu 13. května, měla u veřejnosti velký ohlas. Zúčastnilo se jí 813 dobrovolných sběračů, kteří břehy nádrže vyčistili od plastů, skla, plechovek a dalších nepatřičných odpadků. Společnost HOCHTIEF VSB ji podpořila zapůjčením nákladních automobilů, které odpadky odvážely, ale také financemi.

A tady jsou některé statistické údaje, které jsme získali od organizátorů akce: z plánovaných úseků určených k úklidu, bylo vyčištěno 97 % z nich. Nákladní auta odvezla 2300 velkých igelitových pytlů, plných odpadků, které vážily 22,5 tuny. V šesti případech byl nalezen nebezpečný odpad, který organizátoři akce nahlásili České inspekci životního prostředí. V osmnácti případech našli dobrovolní sběrači uhynulá zvířata. 

Během sběru odpadků našli sběrači i některé kuriozity, které pak vydražili na večerní dražbě, za kterou získali 45 tisíc Kč. Byla mezi nimi např. láhev se vzkazem – jako z romantického filmu. Organizátoři získanou částku předali ředitelce Dětského domova Zvíkovské Podhradí. 

Akci podpořili kromě naší společnosti také Česká inspekce životního prostředí, Česká policie Zvíkov, Český rozhlas 1 Radiožurnál, Český rybářský svaz, Ministerstvo životního prostředí ČR, Povodí Vltavy a mnoho dalších subjektů. 

Přehrada Orlík, resp. oprava vývaru a sanace dna za vývarem přehrady byla v roce 2004 projektem, ve kterém se naše akciová společnost stala generálním dodavatelem. Proto jí není lhostejné, jak vypadá prostředí kolem díla, kterému věnovala mnoho hodin práce a úsilí kvalifikovaných zaměstnanců. 

Organizátoři akce předpokládají, že jejich příkladu budou následovat i další organizace, které mají zájem o pomoc životnímu prostředí.