Po téměř 50 letech jsou odkaliště u Mníšku pod Brdy ekologicky nezávadná

Více než 23 tisíc tun odpadu a 272 tun odpadních vod odstranilo dodavatelské sdružení společností HOCHTIEF CZ a EKOM CZ z odkališť areálu ÚVR Mníšek pod Brdy a.s. Během necelého roku tak proběhla kompletní ekologická sanace území přesahujícího 4 km2, které sloužilo pro ukládání odpadů již od roku 1967.

Na území odkališť I a II byly ukládány odpady, které pocházely zejména z úpravárenských procesů rud barevných kovů, např. magnezitu, vápence a dolomitu. Hlavními kontaminanty byly arsen, kadmium, chrom, rtuť, olovo, nikl, měď, ale také kyanidy či ropné látky.

„Znečištění zejména těžkými kovy a ropnými látkami bylo dokumentováno až do úrovně dvou metrů pod terénem v prostoru odkaliště I a v hloubkách dvou až čtyř metrů v prostoru odkaliště II. Vzhledem k tomu, že v kilometrové vzdálenosti se po směru toku podzemních vod nachází Bojovský potok a rybník Sýkorník, ekologická zátěž představovala velké nebezpečí pro životní prostředí v okolí,“ uvedl ředitel divize Dopravní stavby společnosti HOCHTIEF CZ Ing. Pavel Kubasa.

Sanační práce zahrnovaly nejen samotné odtěžení a bezpečnou likvidaci kontaminovaných kalů, materiálů a vod, ale i průběžné vzorkování dna a stěn výkopů. To sloužilo k prokazování dosažení cílových hodnot sanace. Práce byly dokončeny zpětným navezením téměř 13 000 m3 materiálu. Sanační opatření byla zahájena v prosinci 2014 a dokončena v září 2015. Od dokončení sanačních prací do dnešního dne probíhal v lokalitě postsanační monitoring kvality podzemní vody.

Akciová společnost HOCHTIEF CZ patří ke špičkám v oboru stavebnictví. HOCHTIEF CZ zaměstnává 1 100 pracovníků, kteří realizují stavby v segmentech stavebního trhu celé České republiky. Jde o bytovou, občansko-administrativní, průmyslovou, ekologickou a vodohospodářskou výstavbu, včetně projektů dopravní a liniové infrastruktury. Finanční stabilita a nejmodernější technologie HOCHTIEF CZ představují spolehlivou a důvěryhodnou značku. Společnost HOCHTIEF CZ vykázala v obchodním roce 2014 obrat 5,1 miliardy korun.