Ovládli jsme soutěž Stavba roku 2016

Společnost HOCHTIEF CZ si ze včerejšího vyhlášení výsledků soutěže „Stavba roku 2016“ odnesla dvě hlavní a dvě zvláštní ceny.

Soutěže jsme se letos účastnili prostřednictvím dvou projektů - „Rekonstrukce barokního areálu Kuks“ na Trutnovsku a „Rekonstrukce městského stadionu v Ostravě Vítkovicích“. První z uvedených získal cenu Ministerstva kultury a hlavní cenu Stavba roku 2016. Druhý jmenovaný projekt získal Cenu veřejnosti, kdy pro něj hlasovalo bezmála 25 tisíc lidí, a rovněž i hlavní cenu Stavba roku 2016. Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství letos vyhlásila v soutěži celkem šest hlavních cen, z nichž tedy naše společnost získala hned dvě. „Získání dvou hlavních ocenění ze šesti je tím nejlepším důkazem kvality naší práce,“ uvedl v této souvislosti předseda představenstva HOCHTIEF CZ Ing. Tomáš Bílek.

Pod projektem nazvaným Kuks – Granátové jablko se skrývá nejrozsáhlejší renovace barokního komplexu Kuks na Trutnovsku, který je Národní kulturní památkou. Stavební práce se týkaly rekon­strukce budovy Hospitalu a nevyužitých prostor - obnovy inženýrských sítí, TZB, omítání stěn, konstrukcí podlah a kompletace kotelen. Velká část rekonstrukce byla zaměřena na restaurování historických prvků - např. citlivé odkrytí barokní malby (secco) „Tanec smrti", nebo obnova historických stropů z 18. století. Investorem projektu byl Národní památkový ústav. Dle odborné poroty se projekt stal Stavbou roku „za rekonstrukci a revitalizaci výjimečné kulturní památky se zřetelem k vytvoření nového edukačního centra a provozního zázemí“.

U rekonstrukce městského stadionu v Ostravě Vítkovicích byl základem fotbalový a lehkoatletický stadion z roku 1938. Součástí oprav, bylo zastřešení severního a jižního oblouku tribun, modernizace sociálního zařízení a výstavba občerstvovacích jednotek a zázemí pro tiskové centrum. Po celkové rekonstrukci stadion získal 15 275 plně zastřešených míst, včetně 40 míst pro hendikepované občany. Během první Zlaté tretry konané na rekonstruovaném stadionu ve Vítkovicích se představily hvězdy jako oštěpařka Barbora Špotáková, běžec Pavel Maslák nebo zlatý hřeb soutěže, jamajský sprinter Usain Bolt. Investory projektu byly statutární město Ostrava a Vítkovice Arena. Titul Stavba roku byl projektu udělen za „vytvoření uceleného moderního víceúčelového sportoviště se zřetelem k architektonickému ztvárnění a památkové citlivosti provedení“.