Kapacita domovů pro seniory na Kutnohorsku se zešestinásobí

Senioři z Kutnohorska se už brzy budou stěhovat z pronajatých prostor do moderního Domova seniorů v Uhlířských Janovicích. Po roce intenzivních prací totiž dokončila společnost HOCHTIEF CZ stavební úpravy objektu, který stál ladem jako nedokončená hrubá stavba už od konce 90. let. Nově dokončené moderní pečovatelské zařízení splňující veškerá kritéria pro péči o seniory poskytne celkem 154 lůžek. Přestřižení pásky se konalo za přítomnosti předsedy vlády Bohuslava Sobotky, ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové–Tominové a dalších vzácných hostů.

Více než patnáct let čekala budova domova pro seniory na kraji Uhlířských Janovic na své dokončení. Opuštěný objekt chátral a zarůstal plevelem. Nyní se nevzhledná hrubá stavba, která byla trnem v oku i pro místní obyvatele, přeměnila na moderní zařízení respektující všechny potřeby pro osoby se sníženou pohyblivostí. Nový objekt, který je dispozičně rozdělen do několika samostatných zařízení pečujících o seniory, poskytne zázemí nejen pro zdravé seniory, ale i pro nemocné Alzheimerovou nemocí, pro ležící pacienty a část bude sloužit dokonce jako hospic. V každém z křídel je k dispozici místnost pro pečující sestry. V centrální části budovy budou umístěny vyšetřovny a místnosti pro sestry a lékaře. Nový domov pro seniory, který svým klientům nabídne i prostory pro rehabilitaci, jako jsou tělocvična a masáže zásadně navyšuje lůžkovou kapacitu podobných zařízení na Kutnohorsku z 266 lůžek na současných 420. Objekt bude vybaven celkem pěti výtahy, z nichž dva jsou lůžkové, dva nákladní a jeden osobní. K dispozici navíc bude schodolez do nejvyššího patra. Senioři, jejichž průměrný věk je 82 let, v něm budou mít k dispozici i služby, jako například kadeřnictví a pedikůru.

„Náš tým má za sebou rok usilovné práce. V červenci loňského roku jsme dostali do rukou téměř ruinu, která byla více než 10 let ponechána na pospas vnějším povětrnostním vlivům. Pracovali jsme pod tlakem s vědomím toho, že za rok musí být stavba dokončena kvůli čerpání financí z operačního programu. Tento úkol jsme splnili včas a ke spokojenosti objednatele,“ uvedl předseda představenstva HOCHTIEF CZ Ing. Tomáš Bílek.
 

„Dnes máme v Uhlířských Janovicích domov pro seniory, který nejen významně zvyšuje lůžkovou kapacitu v kraji, ale přináší i špičkové pracoviště, které snese srovnání s těmi nejlepšími nejen u nás, ale i v Evropě,“ pochvaluje si objekt projektová vedoucí z Domova seniorů Ing. Pavla Čermáková.

Mezi zajímavosti nového domova, které jej odlišují od ostatních podobných zařízení, je i tzv. prožitková místnost. Tato je zařízena v retro stylu a vybavena z dnešního pohledu historickým vybavením. Využívá se k terapeutickým účelům, kdy pomocí dobových prvků navozuje seniorům příjemné vzpomínky na dětství či mládí. Používají ji jak zdraví senioři, tak klienti postiženi Alzheimerovou nemocí.

Projekt domova seniorů v Uhlířských Janovicích byl financován Evropskou unií prostřednictvím Evropského fondu pro regionální rozvoj a Středočeským krajem.

Celkové náklady na dostavbu domova seniorů jsou ve výši 137 mil. Kč. Část těchto nákladů ve výši 85 mil. Kč bude hrazena prostřednictvím dotace, jež Domov „Na Terasách“ Rataje obdržel od Regionálního operačního programu Střední Čechy.

 

Akciová společnost HOCHTIEF CZ patří ke špičkám v oboru stavebnictví. HOCHTIEF CZ zaměstnává 1 100 pracovníků, kteří realizují stavby v segmentech stavebního trhu celé České republiky. Jde o bytovou, občansko-administrativní, průmyslovou, ekologickou a vodohospodářskou výstavbu, včetně projektů dopravní a liniové infrastruktury. Finanční stabilita a nejmodernější technologie HOCHTIEF CZ představují spolehlivou a důvěryhodnou značku. Společnost HOCHTIEF CZ vykázala v obchodním roce 2014 obrat 5,1 miliardy korun. 

HOCHTIEF CZ je od roku 1999 součástí významné nadnárodní společnosti HOCHTIEF AG, spolupracuje s jejími pobočkami z Evropy i ze zámoří. Více informací naleznete na www.hochtief.cz a www.hochtief.com.