HOCHTIEF: Stavíme mosty pro chudé obyvatele ve Rwandě

Stavební společnost HOCHTIEF spolupracuje již čtvrtým rokem s neziskovou organizací Bridges to Prosperity. Jejím hlavním cílem je projektovat a stavět lávky a mosty přes potoky a řeky v rozvojových zemích. HOCHTIEF se soustředí konkrétně na malý vnitrozemský stát Rwandu. Každý rok vyráží mezinárodní desetičlenný tým s úkolem postavit bezpečný přechod řeky tam, kde místní lidé překonávají vodní toky po kluzkých kamenech a dennodenně tak riskují své životy. Do projektu se letos poprvé zapojili i zaměstnanci české pobočky HOCHTIEF CZ – Anna Hlaváčová a Matěj Bůžek.

„Rwandě se přezdívá africké Švýcarsko. Určitě i proto, že patří mezi relativně bezpečné země,“ říká Anna Hlaváčová, která ve společnosti HOCHTIEF CZ pracuje jako technolog – přípravář. S Matějem Bůžkem se přihlásili do výběrového řízení, které v srpnu vyhlásil koncern HOCHTIEF. Doplnili tak své kolegy z Německa, Velké Británie a Kataru. Tým odletěl do Rwandy v sobotu 31. října a vrátil se 16. listopadu. “Všichni jsme se potkali na letišti v Amsterdamu a odsud letěli přes osm hodin do hlavního města Rwandy Kigali,” popisuje začátky dobrovolnické cesty Matěj Bůžek, který spolu s ostatními během 14 dní postavil v oblasti Muhanga-Ruhango v jižní provincii Rwandy sedmdesát metrů dlouhou lávku pro pěší přes řeku Ururumanza. “Těsně před začátkem stavby vylosovali zaměstnanci neziskové organizace Bridges to Prosperity z místních obyvatel 25 pomocníků, kteří se s námi podíeli na stavbě. Z počátku jsme pro místní byli především atrakce, protože bílé lidi potkávají velmi zřídka,” vzpomíná Anna.

Řeka se každý rok od začátku března do poloviny května rozvodní natolik, že je nemožné ji bezpečně přejít. Přitom místní lidé ji musí překonat, aby mohli dojít do práce, nakoupit si na trhu, sedm tisíc dětí tudy chodí do školy a stejným směrem jsou i nemocnice, pošta a další úřady.

„Pracovali jsme od sedmi ráno do pěti do večera. Počasí nám docela přálo, za celou dobu pršelo jenom dvě hodiny, a tak jsme dodrželi naplánovaný harmonogram. Poté jsme se auty přesouvali do našeho obydlí, které tvořily staré cihlové domky. Spali jsme ve čtyřech pokojích,“ líčí běžný pracovní den Matěj, který dětem do Rwandy přivezl mimo jiné jako dárek nafukovací balonky a způsobil tak v celé vesnici pořádné pozdvižení. „Vděčné téma byl taky fotbal a karty.“ Anička zase ráda vzpomíná na okamžiky, kdy s kolegyněmi vytáhly foťáky a místním dětem ukazovaly, jak na fotkách vypadají. „Ta radost v dětských očích, když jim člověk podal jejich vlastní, pro nás obyčejnou, fotografii, jsou pro Evropana, který se může kdykoliv během dne podívat do zrcadla, jen těžce pochopitelná.“ Oba dva čeští zástupci si také vyzkoušeli život ve skutečných místních podmínkách. Vařilo se na ohni, pořád dokola stejné jídlo: rýže, těstoviny, brambory, banány, fazole, rajčatová omáčka a avokádo. Na záchod chodili do vykopané díry, splachovalo se hrníčkem s vodou. A koupelna? O té se jim mohlo jenom zdát. K dispozici měli kanystry s vodou, které jim nosili místní obyvatelé. Výpadky elektřiny byly na denním pořádku. 

„Svoji účast na výstavbě mostu považuji za zážitek na celý život. Poznala jsem úplně jiný život, jiný přístup, rozdílnou mentalitu a pro mě zcela neuchopitelnou spokojenost zcela chudých a prostých lidí,“ shrnuje svoje pocity Anna, která má zkušenosti i s dobrovolnictvím na Ukrajině. „Postavení mostu je pro místní lidi skutečná pomoc. Oni to pochopí ale až v okamžiku, kdy se rozvodní jejich řeka. Nyní na nás někteří koukali i s mírným despektem, co tam vlastně děláme. Projekt s neziskovou organizací Bridges to prosperity má každopádně smysl, protože z mostu budou mít užitek tisíce lidí. O malé věci se místní lidé, jejichž hlavní starostí je vyvenčit dobytek, obdělat pole a dovézt pitnou vodu, dokážou i poprat a vzájemně si věci brát. Most bude pro každého,“ hodnotí práci mezinárodního týmu Matěj Bůžek.

Slavnostního otevření mostu se zúčastnilo na 400 místních lidí, včetně důležitých zástupců ze strany samosprávy, vojska a také tanečníků a zpěváků. Největší aplaus a obdiv si vysloužil místní mecenáš, který hrál významnou roli ve vyjednávání s neziskovou organizací, aby se most postavil právě zde, v oblasti Muhanga-Ruhango.

Autor: Karolína Kříženecká

Kontakty na dobrovolníky:

Anna Hlaváčová, anna.hlavacova@hochtief.cz, 606 647 935

Matěj Bůžek, matej.buzek@hochtief.cz, 606 075 390

Foto: Philipp Weber, HOCHTIEF

 

 

Chováme se odpovědně

Udržitelný rozvoj a společenská odpovědnost mají ve společnosti HOCHTIEF dlouholetou tradici a jsou nedílnou součástí obchodní strategie. Vytváříme prostor pro život, a tak přebíráme obrovskou odpovědnost za jednotlivce i prostředí, a to nejenom v době realizace staveb, ale zejména do budoucna.

Dodržujeme vysoké standardy ve všech oblastech udržitelného rozvoje, a to platí pro všechny regionální pobočky společnosti HOCHTIEF. Mateřský koncern HOCHTIEF AG je dokonce jediným německým poskytovatelem stavebních a souvisejících služeb, který byl zahrnut do prestižního žebříčku odpovědných firem „Dow Jones Sustainability Index“.