Historické budovy klášterního hospodářského dvora v Plasích získají nový kabát

13.3.2014

Admin

Plasy, 14. 3. 2013 - Sdružení společností HOCHTIEF CZ a GEMA ART se postará o revitalizaci bývalého hospodářského dvora, který je součástí rozsáhlého historického areálu plaského kláštera. Projekt je financovaný z fondů EU prostřednictvím Integrovaného operačního programu a spadá do správy Národního technického muzea.

Historie budov bývalého hospodářského dvora sahá až do 13. století. Budovy byly v minulosti využívány různými způsoby – od stájí a chlévů přes sklady ovoce a zeleniny a později bohužel chátraly i z důvodu nezdařeného podnikatelského záměru. 

V průběhu stavebních prací se hospodářský dvůr dočká zásahů ve formě demolic vestaveb, repase historických prvků (např. okna) či odkrytí černé kuchyně. Vzhledem k budoucímu záměru využití Národním technickým muzeem je významnou součástí projektu ošetření a zachování památkově cenných prvků, za zmínku stojí např. středověké lomené oblouky, dva barokní kamenné bazény historických sádek s pozůstatky technologií na přívod a odvod vody nebo dvojice románských oken ve štítové zdi hlavní hospodářské budovy.

Již od jara  roku 2015 se návštěvníci seznámí se stavební historií objektu a mj. dostanou možnost absolvovat zážitkové dílny (např. vytvořit si vlastní cihlu).

Společnost HOCHTIEF CZ má rozsáhlé zkušenosti z řady obdobných projektů. V minulosti jsme realizovali rekonstrukci Památníku Vítkov v Praze, v současnosti dokončujeme rozsáhlou rekonstrukci jedenácti objektů na Zámeckém návrší v Litomyšli, které jsou chráněnými památkami UNESCO. V loňském roce jsme zahájili rekonstrukci Hospitalu Kuks a Klášterního komplexu v Broumově.

Akciová společnost HOCHTIEF CZ patří ke špičkám v oboru stavebnictví. HOCHTIEF CZ zaměstnává 1 100 pracovníků, kteří realizují stavby v segmentech stavebního trhu celé České republiky. Jde o bytovou, občansko-administrativní, průmyslovou, ekologickou a vodohospodářskou výstavbu, včetně projektů dopravní a liniové infrastruktury. Finanční stabilita a nejmodernější technologie HOCHTIEF CZ představují spolehlivou a důvěryhodnou značku. Společnost HOCHTIEF CZ vykázala v obchodním roce 2013 obrat 4,8 miliardy korun. 

HOCHTIEF CZ je od roku 1999 součástí významné nadnárodní společnosti HOCHTIEF AG, spolupracuje s jejími pobočkami z Evropy i ze zámoří. Více informací naleznete na www.hochtief.cz a www.hochtief.com.