Akciová společnost HOCHTIEF CZ uzavřela projekt Můj vysněný den - vybrala vítězné obrázky dětí z dětských domovů a stacionářů v České republice

26.6.2007

Admin

Patnáct vítězných obrázků dětí z dětských domovů a stacionářů v České republice dnes vybrali v rámci projektu Můj vysněný den zástupci akciové společnosti HOCHTIEF CZ a členové odborné poroty: člen představenstva a výrobní ředitel HOCHTIEF CZ a. s. František Kubát, Kateřina Smejkalová (Česká Miss), Kateřina Hamrová (ředitelka Miss Junior), Míša Nosková (Superstar), Eva Čížkovská (herečka) a Zuzana Štěpanovská (1. vicemiss České Miss). Na výběru obrázků se podílely i redakce Šípu, Šťastného Jima a deníku AHA. Slavnostní vyhlášení moderovala Míša Dolinová.

Do projektu se zapojily 102 dětské domovy a stacionáře, ze kterých přišlo celkem 786 obrázků. 

Vítězi, kteří budou odměněni cenami projektu Můj vysněný den, jsou: 
Kateřina Horníčková z Moravské Třebové, 7 let, 
sourozenci Edita a Nikolas Šmatárovi z Broumova, 3 a 4 roky, 
Marie Borovníková z Uherského Hradiště, 12 let, 
Lukáš Sivák z Neladné, 12 let, 
Renata Neuvirthová z Vrbna pod Pradědem, 16 let, 
sourozenci Veronika a Václav Sládkovi z Ostravy, 4 a 6 let, 
Petra Horníčková z Černé Vody, 16 let, 
Patrik Haratyk ze Slaného, 13 let, 
Vojta Švarc z Nového Města nad Metují, 25 let, 
Kateřina Rejlová z České Kamenice, 17 let, 
Simona Csányi z Pyšel, 13 let, 
Draha Soukupová z Valašských Klobouk, 12 let, 
Jaroslav Ježík z Havířova, 13 let, 
Tomáš Riedl ze Štítů, 12 let, 
a Jaroslav Praženka z Opavy, 15 let. 

Projekt vyhlásil dalších čtyřicet zvláštních věcných cen za originální přístup dětí k tvorbě obrázků. 

Akce Můj vysněný den byla zahájena 4. dubna 2007 vyhlášením podmínek a výzvou dětským domovům a stacionářům, aby se zúčastnily uvedené akce. Od té doby začaly přicházet obrázky na téma Můj vysněný dům, ve kterých se děti snažily vystihnout stavbu, ve které by jednou chtěly žít. K obrázkům připojily i svá vyjádření, proč obrázek namalovaly právě tak. Na většině z nich se objevovaly smutné věty o tom, že "v takovém domě bych chtěl(a) jednou žít se svou rodinou, protože to jsem nikdy nepoznal(a)". Objevila se tu ale i řada originálních prohlášení, jako například: 

"Mým vysněným domem je čertův mlýn, který mi splní každé přání." Lukáš S., 12 let 
"Mým vysněným domem je místo na světě, které je nedobytné jako želví krunýř." Anna P., 14 let 
"Chtěla bych dům jako létající postel, abych mohla pohodlně cestovat po světě." Veronika R., 16 let 
"Tento obrázek jsem nakreslil, protože bych se chtěl stát skřítkem a bydlet v houbovém domečku." Marek H., 10 let 

Vítězové získají od akciové společnosti HOCHTIEF CZ odměnu, kterou bude naplněný i cíl projektu Můj vysněný den. Ze seznamu pěti možných celodenních programů si vyberou ten, který je nejvíce zajímá a ten pak společně se zástupci akciové společnosti HOCHTIEF CZ a představiteli kulturního světa prožijí. K tomu si budou moci vybrat to, po čem touží nebo o čem sní, v hodnotě 5 tisíc korun. Výlety se uskuteční v období prázdnin, aby děti nezameškaly školní výuku. 

Projekt bude mít během letošního roku své pokračování: stavební divize akciové společnosti HOCHTIEF CZ se po domluvě s vybranými dětskými domovy pustí do menších stavebních oprav těchto zařízení, na které domovům chybějí finance. Akce Můj vysněný den tak získá i další hodnotu, kterou může poskytnout silná společnost tam, kde se nedostává prostředků. 

Navržený projekt s názvem Můj vysněný den se po podpoře architektury a kvalitní hudby stal třetí částí sponzoringu společnosti, která se zaměřila na podporu sociální a humanitární oblasti. 

Proč právě děti? Jsou budoucností tohoto světa a pro ně staví akciová společnost HOCHTIEF CZ školy a školky, v budoucny i byty, pracoviště a objekty, kde budou trávit svůj volný čas. A proč z dětských domovů? Protože všechny děti mají právo snít své sny a představovat si, jak by měl vypadat den, který by chtěly strávit podle svého přání. A dětské sny by se měly plnit.