Revitalizovaný broumovský klášter a zahrada budou slavnostně otevřeny

22.4.2015

22. dubna bude slavnostně otevřena revitalizovaná část broumovského kláštera a klášterní zahrady za účasti kardinála Dominika Duky, místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka, hejtmana Lubomíra France a břevnovsko-broumovského převora P. Prokopa Siostrzonka. Veřejnost nahlédne do nových prostor také během Dnů otevřených dveří - o víkendu 25. a 26. dubna.

Slavnostní otevření pro pozvané hosty spojené s prohlídkou nových prostor se uskuteční ve středu 22. dubna od 14:30 v areálu broumovského kláštera. Od 16 hodin bude slavnost pokračovat programem otevřeným i pro veřejnost: vernisáží výstav v Galerii Dům, mší celebrovanou kardinálem Dominikem Dukou, slavnostními proslovy, žehnáním a koncertem Hradišťanu v novém sále Dřevník v klášterní zahradě.

Veřejnosti jsou určeny především Dny otevřených dveří 25. a 26. dubna s bohatým doprovodným programem. „Na návštěvníky čekají prohlídky revitalizovaných prostor, hudební a divadelní představení, výstavy, ukázky vzdělávacích programů, hudební a filmová dílna, možnost vyzkoušet nové nahrávací studio, zábavný quest Zahradohledačku, aktivity pro děti nebo převorské prohlídky kláštera s převorem P. Prokopem Siostrzonkem, kterým bude předcházet mše sloužená v klášterním kostele,“ informovala Dana Černotová ze Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov

Broumovský klášter prošel v loňském roce rozsáhlou revitalizací, na kterou získal evropskou dotaci téměř 250 milionů korun. Dodavatelem stavby se stala společnost HOCHTIEF CZ.

„Je mi ctí, že se společnost HOCHTIEF CZ mohla podílet na rekonstrukci tohoto historického skvostu. Krásně zrenovovaný klášter jen dokládá, že nejsme pouze tvůrci nových a moderních budov, ale že umíme vdechnout nový život i do našeho historického a kulturního dědictví. Rekonstrukce historických památek považujeme za jednu ze svých klíčových kompetencí a kvalitu své práce jsme ukázali nejen zde, ale i na dalších obdobných realizacích, mimo jiné při rekonstrukci Hospitalu Kuks či revitalizaci 11 historických objektů chráněných UNESCO v Litomyšli,“ doplnil předseda představenstva společnosti HOCHTIEF CZ Tomáš Bílek.

Opravena byla přibližně jedna pětina klášterní budovy, kde vznikly nové prostory, které se budou využívat převážně ke vzdělávacím a kulturním aktivitám. „Současná rekonstrukce je vyvrcholením aktivit, které začaly v roce 2004, kdy nám bylo umožněno vstoupit do prostor kláštera s první veřejnou akcí. Následovalo rozšiřování programu a péče o památku, jež ukázaly, že klášter může plnit roli kulturního a společenského centra. To umožnilo požádat o dotaci na významnou revitalizaci objektu a vznik Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov,“ řekl k tomu Jan Školník z Agentury pro rozvoj Broumovska, která bude centrum provozovat.

„Dokončená revitalizace části kláštera je podle mě prvním velkým krokem k tomu, aby komplex dostal šanci být do budoucna celý zrekonstruován a aby žil vlastním životem. Agentura pro rozvoj Broumovska zde bude pořádat různé aktivity, které oživí nejen klášter, ale i cestovní ruch v Královéhradeckém kraji. Pro broumovský výběžek je to z mého pohledu zásadní investice,“ dodává k projektu hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

V klášteře díky revitalizaci vzniklo nové nahrávací studio, koncertní sály a učebny. Nutností byly nové rozvody elektřiny, vody, odpadů a topení. Revitalizací prošla také celá klášterní zahrada, včetně všech jejích objektů. Vznikl zde multifunkční sál Dřevník. Opraven byl domek kuchaře, zahradníka, Galerie Dům, kašna či památník opata Jakuba Chmela. Novotou svítí i historický kuželník, kde bude od konce dubna možné hrát kuželky. „Na projekt navazuje už nyní druhá etapa, která v bývalých mnišských celách umožní vybudovat Dům hostů. Toto ubytovací zázemí umožní naplno využít prostory kláštera i skupinám z větší dálky,“ uzavírá Jan Školník.

Projekt Vzdělávacího a kulturního centra Broumov – revitalizace Kláštera byl spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj.