Město Litomyšl obdrželo zpátky své klíče od Zámeckého návrší

Akce století, jak ji někteří pozorovatelé nazývali, je u konce. V neděli 14. září předala stavební společnost HOCHTIEF CZ, která zajistila kompletní rekonstrukci jedenácti objektů Zámeckého návrší v Litomyšli, zpět městu symbolických jedenáct klíčů od všech jedenácti zrevitalizovaných částí areálu. Velká část památky UNESCO se tak po více než třech letech rekonstrukce vrací zpět do života a bude opět sloužit veřejnosti.

Akciová společnost HOCHTIEF CZ zahájila práce na rekonstrukci Zámeckého návrší v červnu 2011. Historie některých objektů sahá až do 15. století, proto velkou část stavebních prací tvořily restaurátorské práce a široké spektrum odborných řemesel. Obnovou prošly zámecký pivovar, jízdárna, kočárovna, stáj, konírna, piaristická kolej, chrám Nalezení sv. Kříže, park, první a horní nádvoří a předzámčí.

Rekonstrukci zahájil nečekaný objev, který odkryl dosud utajené části místní historie. „Při zahajovacích pracích byly nalezeny lidské ostatky, zbytky opevnění i část staré baziliky. Ve spolupráci s archeology jsme se snažili o co nejšetrnější přístup k těmto vzácným vykopávkám,“ vzpomíná vedoucí projektového týmu společnosti HOCHTIEF Jan Křístek. Právě důkladnější archeologický průzkum prodloužil původně plánovaný termín dokončení revitalizace ze dvou na tři roky.

Projekt s sebou nesl řadu výzev i specifických požadavků, mezi nejzajímavější ale patří určitě vyzvednutí ocelové lávky, která v chrámu Nalezení sv. Kříže spojuje přechod mezi kúrem a presbytářem. Pro instalaci bylo totiž nutné, aby dovnitř do chrámu vjely dva osmitunové jeřáby. Vzhledem k omezené nosnosti podlahy předcházela ukotvení lávky řada měření nosnosti, aby nedošlo k propadnutí mechanizační techniky do krypty pod chrámem.

Velkou proměnou prošel i zámecký pivovar. Stavaři založili nové suterénní a půdní prostory a podzemí historického pivovaru nyní slouží jako zázemí pro vzduchotechniku, kotle a skladovací prostory. Půda nyní poskytuje unikátní prostor pro pořádání společenských akcí.

Nedílnou součástí Zámeckého návrší je rozlehlý park. Pro dotvoření jeho atmosféry bylo vytvořeno umělé koryto potoka a vysázeno 11 065 nových rostlin. Nově zde bylo vybudováno i dětské hřiště, které poskytuje zábavu pro děti různých věkových kategorií. Zajímavostí je pětadvacetitunová konstrukce, potažená plátnem, která poskytuje rodinám zejména v létě příjemné zázemí a chrání je před sluncem.

„Jsem velmi rád, že tento jedinečný projekt revitalizace Zámeckého návrší Litomyšl mohla realizovat právě naše společnost HOCHTIEF. Jako stavební firma si velmi vážíme odkazu našich předchůdců, na jejichž práci můžeme nyní navazovat. Díky rekonstrukci jsme se tak i my stali nedílnou součástí historie této památky UNESCO a zároveň jsme mohli opět otevřít tento objekt pro tisícovky zájemců o kulturní dědictví naší země,“ říká obchodní ředitel divize Pozemní stavby Čechy společnosti HOCHTIEF Roman Mistoler. Právě jeho divize se v současné době podílí i na dalších rekonstrukcích významných českých památek, jako jsou Benediktinský klášter v Broumově, Centrum stavitelského dědictví v Plasích či Barokní komplex Kuks.

Revitalizace Zámeckého návrší stála zhruba 412 miliónů korun a byla financována z 85% z Integrovaného operačního programu a z 15% ze státního rozpočtu. Zámecký areál Litomyšl je národní kulturní památkou a od roku 1999 také součástí světového dědictví UNESCO.

Akciová společnost HOCHTIEF CZ patří ke špičkám v oboru stavebnictví. HOCHTIEF CZ zaměstnává 1 100 pracovníků, kteří realizují stavby v segmentech stavebního trhu celé České republiky. Jde o bytovou, občansko-administrativní, průmyslovou, ekologickou a vodohospodářskou výstavbu, včetně projektů dopravní a liniové infrastruktury. Finanční stabilita a nejmodernější technologie HOCHTIEF CZ představují spolehlivou a důvěryhodnou značku. Společnost HOCHTIEF CZ vykázala v obchodním roce 2013 obrat 4,8 miliardy korun. 

HOCHTIEF CZ je od roku 1999 součástí významné nadnárodní společnosti HOCHTIEF AG, spolupracuje s jejími pobočkami z Evropy i ze zámoří. Více informací naleznete na www.hochtief.cz a www.hochtief.com.