Rozšíření Ruzyně začne v říjnu

18.9.2003

Stavební firmy Hochtief VSB, ŽS Brno a Doprastav ve sdružení s Metrostavem se budou podílet na výstavbě nového terminálu letiště v Praze v Ruzyni. Společnosti vyhrály výběrová řízení na výstavbu nástupního prstu C a stavbu komunikací na letišti, řekla mluvčí České správy letišť Anna Kovaříková. Stavební práce na obou stavbách začnou nejpozději 1. října.

Prst C, který budou stavět Hochtief a ŽS Brno, se skládá ze tří podlaží a je vybaven deseti nástupními mosty do letadel. Dodávka prací v hodnotě přes miliardu korun zahrnuje také rozšíření stávající čistírny odpadních vod. Doprastav ve sdružení s Metrostavem postaví za více než 400 milionů korun komunikace uvnitř letiště a dostaví cesty před letištěm. Rozšíření za deset miliard korun má být dokončeno v roce 2005. Výstavbu terminálu oficiálně zahájila správa letišť v červnu. Z celkové investice bude devět miliard tvořit úvěr Evropské investiční banky a zbytek si správa letišť půjčí od tuzemských bank nebo použije jiné zdroje. Nový terminál zvýší kapacitu letiště o dalších 3,5 milionu cestujících ročně na deset milionů. Letištěm Ruzyně prošlo letos v srpnu rekordních 871 tisíc cestujících. Meziročně tak počet odbavených pasažérů vzrostl o 30 procent. Více než 870 tisíc cestujících za jeden měsíc je absolutním rekordem letiště v jeho historii a odpovídá například polovině počtu cestujících za celý rok 1991,uvedla mluvčí ČSL Anna Kovaříková.