Plzeň má svůj další unikát: Otevírá první divadlo v porevoluční historii České republiky

3.9.2014

Michal Talian

Nové divadlo je neoddělitelnou součástí projektu Evropské hlavní město kultury 2015. Po 46 letech nahradí nevyhovující prostory místního Komorního divadla a zároveň je prvním divadlem v České republice postaveným po roce 1989. Návštěvníkům se architektonický a technologický skvost s nepřehlédnutelnou fasádou představil v předpremiéře slavné Smetanovy opery Prodaná nevěsta 1. září, premiéra, přenášená Českou televizí, se ukutečnil v úterý 2. září.

Plzeňští divadelníci se do Nového divadla v Jízdecké ulici přestěhovali na začátku své jubilejní 150. sezóny, ve které divákům slibují rekordních 26 premiér. Moderní budova se pyšní dvěma sály, hlavním s kapacitou pro 460 diváků a studiovou scénou s hledištěm pro 150 diváků. Oba dva v sobě skrývají špičkovou divadelní a scénickou techniku, která plní přísné bezpečnostní parametry.

„Nová plzeňská divadelní budova byla zdárně dokončena i přes nelehké momenty, které její výstavbu provázely. V historii našeho města je otevření tohoto moderního prostoru pro divadelní umění důležitým okamžikem především vzhledem k více než stopadesátileté divadelní tradici. A zároveň výzvou pro divadelníky navázat na tradici a nabídnout divákům kvalitní a zajímavý repertoár, kterým si udrží jejich přízeň, protože především pro ně tu Nové divadlo je,“ říká primátor Martin Baxa.

Nové divadlo láká k návštěvě i svou netypickou podobou. Výrazným architektonickým prvkem je vstupní fasáda evokující divadelní oponu, která se v mírném úhlu 11,2 stupně naklání nad příchozí a vyzývá je ke vstupu do vnitřních prostor divadla. „Oponu“ o rozměrech 21,8 x 13,8 x 0,60 metrů tvoří 40 nepravidelných bublin, třemi z nichž se do budovy vchází. Dominantním materiálem použitým v exteriéru divadla je pak litý pohledový beton probarvený do červeného odstínu. V průběhu 114 jednotlivých betonáží bylo na stavbu denně dodáváno 2,5 až 8 metrů krychlových betonu barveného speciálním anorganickým pigmentem, který byl dovezen po moři z USA. Na stavbě se denně pohybovalo zhruba 250 pracovníků dodavatelské společnosti HOCHTIEF CZ a jejích subdodavatelů.

„Rád bych připomněl úsilí a nasazení stovek pracovníků, kteří se výstavby tohoto náročného projektu účastnili a v rekordně krátkém čase ho i přes řadu emotivních okamžiků dokončili. Zároveň nás všechny těší, že naše stavba bude sloužit desítky dalších let statisícům občanů, kteří se zajímají o kulturu,“ uvedl předseda představenstva HOCHTIEF CZ Tomáš Bílek.    

Výběr Prodané nevěsty od Bedřicha Smetany jako premiérového představení je pro zhotovitele divadla symbolický. Když Smetana uváděl v roce 1870 finální revizi opery, začaly se objevovat první zmínky o nově se rodící dřevařské společnosti, ze které postupem času vznikl právě stavební koncern HOCHTIEF. A v rodišti Bedřicha Smetany, v Litomyšli společnost HOCHTIEF právě dokončuje projekt rekonstrukce Zámeckého návrší.

Výrazně se proměnilo i okolí divadla. Uprostřed divadelního bloku vznikla cesta pro pěší spojující Palackého náměstí a Pobřežní ulici. Pozornost kolemjdoucích upoutá betonová plastika oblázku neboli vajíčka, jejíž osazení na konci července bylo jednou z posledních větších stavebních akcí na Novém divadle. Tři metry vysoká a téměř čtyři a půl metru dlouhá plastika váží šestnáct tun a byla vyrobena a dovezena ze 130 km vzdálené betonárny společnosti HOCHTIEF CZ v Plané nad Lužnicí. Prostor před vstupy do obou objektů tvoří náměstí s kavárnou a knihkupectvím. Součástí stavby je restaurace s barem a také zázemí pro baletní školu. Návštěvníci divadla budou moci využít podzemní parkoviště pro dvě stě aut.