Opravy metra zatím přišly na zhruba tři miliardy korun

26.1.2003

Zhruba tři miliardy korun si dosud vyžádaly opravy v pražském metru, které v srpnu poničily povodně. ČTK to řekla mluvčí dopravního podniku Michaela Kuchařová. Loňské záplavy v metru způsobily škody za téměř sedm miliard korun.

Dopravní podnik podle mluvčí může na opravy dát 1,25 miliardy korun. Z toho miliarda je pojistné plnění od České kooperativy. Stát přislíbil zhruba tři miliardy korun, zbytek prostředků půjde zřejmě z půjčky Evropské investiční banky.
Již několik dní je vedle trasy C v provozu i celá trasa A pražského metra. Střední část trasy B se stále opravuje. Stavební firmy zde nyní pracují zejména na výměně obkladů, kabelů a eskalátorů. Stanice se zároveň čistí a uklízejí.
Metrostav bude na obnově stanic trasy B pokračovat minimálně do konce února, řekl ČTK mluvčí firmy František Polák. Firma nyní pracuje na obnově stanic Můstek, Invalidovna, Křižíkova a Palmovka. Z celkových sedmi miliard škod připadá na stavební část necelých 20 procent, tedy asi 1,4 miliardy korun. Většinu nákladů si podle Poláka vyžádá obnova technologie.
Ve stanici Anděl se práce soustředí na obnovu eskalátorů, osvětlení tunelu a podhledech. "V době největšího nasazení zde najednou ve směně pracovalo až 80 lidí, uvedla mluvčí HOCHTIEF VSB Milena Kozárová.
Stavební práce pokračují i ve stanicích Florenc B a C a Náměstí Republiky. "Provádíme veškeré stavební úpravy a zároveň stanice i čistíme a uklízíme," řekl ředitel sekce podzemních staveb Subterra Jan Vintera.
Všechny stanice pražského metra by pro nástup a výstup cestujících měly fungovat do konce března, uvedla Kuchařová. U dvouvestibulových stanic však zatím není jisté, zda lidé budou moci využít obou východů.
Po srpnových povodních nefungovalo 25 stanic metra, tedy zhruba polovina. Zatopeno nebo vodou ohroženo bylo 17 z nich. Mimo provoz zůstávají stanice Národní třída, Můstek B, Náměstí Republiky, Florenc B, Křižíkova a stanice Invalidovna.