Na cestě do EU - development

26.1.2003

Admin

Developeři se obávají, že se vstupem ČR do EU zvýší byrokracie, vzroste administrativa a náklady na doprovodné služby. Očekávají tudíž pokles zisku. "Podstatně se zvýší nároky na plnění předpisů, evropských norem a nařízení," říká Petr Fanta, projektový manažer PSJ Invest. Je tato hrozba reálná? 

Ta část developmentu, která se zabývá projekty určenými k prodeji institucionálním investorům (kancelářské budovy, obchodní a nákupní centra a hotely), nese prakticky všechny znaky exportního odvětví. Většinu nákladů mají v korunách, přičemž výnosy jsou v zahraničních měnách. Proto se jejich ekonomické výsledky vychylují s měnícím se kurzem. Zákazníci přicházejí ze zahraničí a developer se musí jejich zvyklostem plně podřídit. Mnoho tuzemských stavebních firem si již na začátku 90. let vyzkoušelo, co to obnáší pracovat, byť jako subdodavatelé, na stavebním trhu EU. Drtivá většina z nich již tyto trhy opustila. Václav Matyáš, předseda představenstva a generální ředitel Hochtief VSB, říká: "Problémem byla ekonomika. Byli jsme zajímaví především díky ceně lidské práce, když jsme to ale nakonec sečetli, tak jsme se dostávali na minimální zisk. Navíc jsme se tam potkávali s privátním investorským sektorem, kde pro nás byly ušity nevyvážené smluvní podmínky. Je to například i o tom, že posledních deset procent z kontraktu již stavební firma nikdy neuvidí, protože je vázána na nesplnitelné podmínky. Ve chvíli, kdy jsme si uvědomili, že již nechceme tamní investory dotovat, tak jsme se z tohoto trhu prakticky stáhli." 
Na rozdíl od špatných zkušeností stavebních firem se tuzemští developeři do Unie vydali pouze ve zcela ojedinělých případech. PSJ Invest ve spolupráci s PSJ Holding postavil ve Švédsku v Evropské vesnici tzv. Český dům. Znamenalo to se plně přizpůsobit pravidlům hry platným v EU. A zkušenosti? "Potřebovali jsme zaplatit řadu certifikátů, služeb a poradců, kteří nevytvořili žádnou novou kvalitu developerského projektu. Jejich výši odhaduji na desetinu všech nákladů. Kdyby účast nebyla prestižní záležitostí, ke které se vlastně zavázal český stát, tak bychom to již nechtěli asi opakovat," říká Fanta. PSJ Invest totiž musel kromě jiného doložit spotřebu primárních zdrojů materiálů, energií i vody, množství produkovaných skleníkových plynů, a to nejen v případě samotného domu, ale i u samotných výrobců stavebních materiálů. Developer se pohyboval ve zcela nových a nepříliš příznivých podmínkách.