Konec zlatého stavbařského dolu

11.3.2003

Doba, kdy stavební firmy úspěšně podnikaly v Německu a Rakousku, je nenávratně pryč.
" Bariéry, které před české stavební podniky staví tamní zákony a předpisy, jsou nepřekročitelné," uvedl Miloslav Mašek, předseda Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

Podle něj například v Německu musí vyplácet zaměstnancům tamní minimální mzdy, proplácet dovolenou a podobně. " Tím přestávají být konkurenceschopnými," řekl Mašek. Otevření rakouského nebo německého trhu se nedá očekávat ani po vstupu země do Evropské unie. Obchodní rada velvyslanectví v Rakousku Pavel Hořák uvedl, že u našich jižních sousedů je nyní velmi obtížné získat pracovní povolení a ve stavebnictví to zákon neumožňuje vůbec. Důvod? Obavy z konkurence firem i pracovních sil. Po vstupu do Evropské unie bude rakouský trh chránit dvouleté přechodné období, které se může prodloužit až na sedm let, pokud se jednotlivým zemím nepodaří vyjednat lepší podmínky Důvodem diskriminace českých stavebních firem v zahraničí je podle Václava Matyáše, šéfa jedné z největších tuzemských stavebních firem HOCHTIEF VSB ( dříve Vodní stavby Bohemia) velký přebytek stavebních kapacit nad poptávkou po nich, a to jak v Německu, tak v Rakousku. " Například náš majitel, německá firma HOCHTIEF, čtyři pětiny svých tržeb vytváří mimo území Německa," vysvětlil Matyáš. " Stavebnictví v Rakousku je v posledních letech v těžké situaci," tvrdí Thomas Oberholzner z rakouského institutu pro živnostenské podnikání. Ročně podle něj krachuje kolem 500 firem a o devět procent se snížila také zaměstnanost v oboru. Německé a rakouské stavební firmy mají proto naopak zájem podnikat u nás. " Táhne je sem velký objem stavebních prací, které se musí provést během deseti let. Jde například o opravy silniční sítě, ekologické stavby nebo výstavbu bytů," řekl Mašek. Matyáš vidí naopak příležitost pro české stavební firmy v zemích východní Evropy a v balkánských zemích. " Zde ale hrají důležitou roli peníze a zajistitelnost investic. Naopak naději v účasti českých stavebních firem v západní Evropě nevidím ani výhledově," řekl Matyáš a dodal, že si nemyslí, že by to byla chyba našich vyjednavačů při předvstupních jednáních s unií. " Osobně jsem přesvědčen, že vzhledem k tamní hospodářské situaci se lepší podmínky vyjednat nedaly. Postavení českých firem ale ovlivňují i jiné skutečnosti. Když bude velká stavební investice na západě, české firmy jsou bez šance dohodnout se s nějakou bankou o financování například v objemu jedné miliardy dolarů," řek Matyáš. Dodal, že české stavební firmy jsou kvalitní a nemají zapotřebí se podbízet, nabízet dumpingové ceny. " Musíme si najít nové trhy," uzavřel.