V Hydčicích mají novou lávku

19.1.2007

Admin

Povodně v roce 2002 způsobily na Šumavské řece Otavě řadu havárií a škod. Jednou z nich byla zničená lávka mezi oběma břehy, která spojovala obce Malé a Velké Hydčice a která sloužila k zajištění dopravní obslužnosti dalších okolních obcí. Také cykloturisté museli volit jiné trasy, protože po Otavské cestě se přes řeku nedostali.

 

Proto se investor, obec Velké Hydčice, rozhodl situaci napravit a vrátit na původní místo novou lávku. Realizací projektu pověřil akciovou společnost HOCHTIEF CZ, divizi Čechy, provoz 1. Stavba začala v červnu loňského roku. 

V úterý 9. ledna osadil hotovou lávku na určené místo jeřáb o maximální nosnosti 200 t – akce samotného osazení trvala pouhých deset minut. Do konce května letošního roku budou trvat dokončovací práce – budování základů a konstrukce nájezdových ramp, kompletace mostovky a konečné terénní úpravy. Od června letošního roku již budou moci lávku využívat pěší i cyklisti. 

Na lávku přispěly kromě investora také okolní obce, krajský úřad, Nadace Jihočeské cyklostezky -Otavská cyklotrasa a mnoho řadových občanů. 

K technickým parametrům: Lávka je zhotovená z ocelové konstrukce dlouhé 37 metrů, široké 4 metry a vysoké 3,5 metru. Pro mostní oblouk byla využita konstrukce stávající demontované lávky z Horažďovic. Nosná konstrukce mostovky byla složena ze tří ocelových segmentových částí přímo na místě stavby. Je usazena na železobetonové trojpilíře, které jsou založeny na železobetonových velkoobjemových patkách. Rampy ocelodřevěné konstrukce, dlouhé 25 metrů, jsou vyrobeny z lepených dřevěných profilů a ocelových nosníků. Povrch mostovky lávky a ramp je dřevěný.