Utajované náklady

30.6.2003

Admin

Nový komplex Národního střediska řízení letového provozu postaví na okraji Prahy firma Hochtief VSB. Investorem projektu je státní podnik Řízení letového provozu (ŘLP). Výstavba komplexu bude zahájena na počátku července, dokončena má být v dubnu 2005. 

Výše investice nebyla zveřejněna. Generální ředitel ŘLP Petr Materna již dříve řekl, že náklady budou vyšší než celkové investice firmy od roku 1992. Většinu financí pohltí technologie. Firma nebude požadovat žádnou státní dotaci ani záruku za úvěr, část uhradí z vlastních zdrojů. Loni její zisk vzrostl více než o 28 procent na 192,8 milionu korun. 
Středisko bude stát v lokalitě Jeneč, přemístit by se do něj měli civilní i vojenští dispečeři. Komplex se bude skládat z několika základních celků. Vedle pracoviště řízení letového provozu v něm budou mimo jiné i technické a administrativní prostory a parkovací místa. 
Hochtief VSB je jednou z největších stavebních firem v České republice. Pro společnost ŘLP již uskutečnila projekty v Karlových Varech, Brně a Praze. Mezi její akce patří také první a druhý výrobní blok Jaderné elektrárny Temelín, administrativní budova hlavní správy ČEZ, zábavní centrum Černý Most či regionální centrum T-Mobile Hradec Králové.