Tunel nese jméno Marie

7.12.2006

V pondělí 4. prosince, na svátek Sv. Barbory, se v místě portálu tunelu v Lochkově konalo slavnostní zahájení jeho ražby. Tunel mezi Lochkovem a Radotínem je součástí stavby 514, tj. stavby vnějšího silničního okruhu kolem Prahy v úseku mezi Slivencem a Lahovicemi.

Slavnostního zahájení ražby zmíněného tunelu se za investora (Ředitelství silnic a dálnic ČR) zúčastnil jeho zástupce - Ing. Alois Lichnovský, ředitel závodu Praha. Pozvání přijal představitel sdružení, Ing. Jiří Svoboda, představitel dodavatele stavby zmíněného tunelu Ing. Tomáš Bílek, předseda představenstva a generální ředitel akciové společnosti HOCHTIEF CZ.

O významu stavby na místě hovořil také prof. Ing. Roman Makarius, CSc., předseda Českého báňského úřadu, který uložil do stěny portálu sošku Sv. Barbory, patronky horníků a tunelářů. Druhou patronkou tunelu se stala Ing. Marie Nádvorníková, zástupkyně investora, která štole propůjčila své jméno. Tunel ponese název Marie. Patronka pod vedením zkušeného bagristy provedla "první hrábnutí lžící" bagru do stěny portálu, a tím zahájila práce na ražbě tunelu. Společně s prof. Makariem pak odkryla paměťní desku s názvem tunelu a datem 4. prosince 2006.