Plzeňské pivo ve světě chutná

25.4.2007

Admin

Zvýšená poptávka a produkce piva značky Pilsner Urquell si vyžádala další kvasné tanky, které pro Plzeňský Prazdroj zajišťuje divize Čechy akciové společnosti HOCHTIEF CZ od ledna letošního roku. Jde již o druhou etapu výstavby.

Návrh výstavby rozšiřuje možnosti kvašení piva v dalších deseti tancích s objemem po 2 400 hl v prostoru bývalých sladových sil. Ta byla postupně demolována, protože musela ustoupit novým technologiím. 

Budova, ve které jsou kvasné tanky uloženy, má rozměry 36 x 14 metrů. Zastavěná plocha činí 510 m2, pochozí lávky pro personál nad tanky jsou ve výšce 16,8 metrů. Skelet z monolitického železobetonu uložený na pilotách tvoří sloupy, masivní stropní deska tloušťky 650 mm s otvory o průměru 6 metrů a železobetonové věnce s kotvícími prvky pro osazení vlastních tanků. Obvodový plášť včetně atiky bude z cihelného zdiva tloušťky 450 mm. Střešní jednoplášťová nevětraná střecha s parozábranou bude zateplena po samotné instalaci kvasných tanků. Vnitřní prostory s technologií budou obloženy keramickou dlažbou a obklady. 

Do 15. května bude hrubá stavba připravena k usazení tanků, celkové dokončení a předání díla je plánováno do 30. června letošního roku.