HOCHTIEF

Nové sídlo ČSOB postaví společnost HOCHTIEF CZ

12.1.2015

Michal Talian

Praha, 12. leden 2015 - Jednu z nejekologičtějších budov v České republice určenou pro Československou obchodní banku (ČSOB) postaví HOCHTIEF CZ. Stavební společnost zvítězila ve výběrovém řízení privátního investora na rozšíření stávající budovy centrály v Praze na Radlické. Výstavba objektu, ve kterém najde své pracovní místo 1 400 zaměstnanců banky, potrvá přibližně tři roky.

Nový komplex, který bude zároveň sloužit pro dceřiné společnosti ČSOB i jako tréninkové centrum, navrhlo architektonické studio Chalupa Architekti. Stavba, která má čtyři nadzemní podlaží, bude částečně zapuštěna do svahu, střechu pokryje užitná zeleň. Samotná výstavba začne až po obdržení všech potřebných povolení. Přípravy na výstavbu projektu už přesto běží.

ČSOB si společnost HOCHTIEF CZ vybrala nejenom na základě ekonomických parametrů. „Hledali jsme také partnera, který má zkušenosti s projektovou přípravou i samotnou stavbou,“ hodnotí výsledek Zora Křičková, výkonná ředitelka útvaru Facilities management ČSOB. „Velmi si vážíme, že můžeme realizovat takto zajímavou zakázku pro soukromého investora a zúročit tak naše zkušenosti. Nedávno jsme dokončili podobný typ budovy například v Ostravě, kde jsme postavili Fakultu elektrotechniky a informatiky, za rok dokončíme další architektonický skvost – Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky v Praze Dejvicích,“ těší se na spolupráci předseda představenstva společnosti HOCHTIEF CZ Ing. Tomáš Bílek.

Ambiciózní stavba bude usilovat o získání certifikátu LEED Platinum, který by objekt měl obdržet do půl roku od dokončení stavby. Jedním z klíčových požadavků ČSOB byla totiž nízká energetická náročnost. Banka využije čerpání geotermální energie z vrtů a zemní vzduchotechnický výměník tepla, který spolu s rekuperací a akumulací tepla i chladu v denním i sezónním průběhu umožní zásadně redukovat závislost na vnějších energetických zdrojích (např. plynu). Objekt je projektován jako bezpodhledový, vlastní stropní deska bude využívána k akumulaci a vytápění/chlazení prostor. Počítá se také s dnes již poměrně běžnými úspornými světelnými zdroji LED a v garážích budou nabíječky pro elektromobily.

Původní a nová budova budou navzájem propojeny. Stejně tak, jako ve starém sídle, bude i v tom novém dostatek vnitřní zeleně. Kancelářské prostory zahrnou jak open space, tak i uzavřené místnosti.