Na Budějovickém náměstí vyroste nová budova

29.7.2003

Admin

Nechápu, proč v Českobudějovických listech 21. srpna pan redaktor tak ostře kritizuje dodavatele stavby Budvar aréna v Českých Budějovicích, stavební firmu HOCHTIEF VSB, a. s., která podle mého názoru, ale i podle názoru řady odborníků ze stavebnictví i hokeje, je vynikající. 

Bylo by konečně potřeba nazývat věci pravým jménem. Proč nebylo řečeno, že z citovaných 70 závad jich velká většina není závadou dodavatele stavby, ale prostě to, či ono, nebylo v projektové dokumentaci. V té dokumentaci, kterou schvaloval investor a jeho zodpovědní pracovníci, tj. město České Budějovice. Proč není uvedeno, že v citovaném seznamu jsou některé nové požadované opravy, které zřejmě jsou účelné, ale které nebyly původně požadovány investorem, tj. opět městem České Budějovice. Že se najde na tak rozsáhlé stavbě, která stála více než tři sta miliónů korun nějaká vada, snad každý pochopí. Neznám žádnou stavbu, dokonce ani novostavbu, kde by při kolaudaci, nebo i po ní, se nějaká závada neprojevila. Na to snad je záruční doba a myslím si, že dodavatel stavby Hochtief VSB, a. s., všechny závady, které šly na jeho hlavu, odstranil. 
A konečně stále zmiňovaná cena. Již v roce 1996 jsem oslovil katedru sportovních staveb ČVUT v Praze k vyslovení názoru, kolik by měla stát rekonstrukce či výstavba nové haly. Podle jejich názoru při rozsahu rekonstrukce, jak byla provedena, by mělo město počítat s náklady více než 300 miliónů Kč, a to bylo v cenách roku 1996. Proč příslušný kompetentní náměstek před realizací stavby hovořil o ceně pod 200 miliónů? Proč bylo projektantovi uloženo udělat v projektu úpravy, aby se náklady dostaly na 170 miliónů Kč, i když se muselo počítat, že má-li hala sloužit k účelům, ke kterým slouží, se příslušné škrty budou muset řešit dodatkem ke smlouvě jako vícepráce? To není chyba a. s. Hochtief VSB, chybu hledejme někde jinde. Vodníci, jak jsem zvyklý říkat a. s. Hochtief VSB, odvedli kus poctivé práce, odevzdali stavbu, kterou nám závidí řada měst a extraligových hokejových oddílů. Jsem proto přesvědčen, že cenu Stavba roku si Budvar aréna a firma Hochtief VSB, a. s., plně zaslouží.