Hochtief VSB staví letové centrum

11.6.2003

Admin

Největší jednorázovou zakázkou stavební společnosti Hochtief VSB se stala výstavba nového komplexu Národního integrovaného střediska řízení letového provozu ČR - IATCC Praha. Jeho hodnota dosahuje miliardy korun. 

Investorem je státní podnik Řízení letového provozu České republiky (ŘLP). Stavba byla zahájena v červenci a bude ukončena do konce prvního pololetí roku 2005. Pak budou následovat instalace technologií pro řízení letového provozu, výcvik personálu a ověřovací provoz, říká Lenka Dolníčková z oddělení vnějších vztahů a mezinárodní koordinace ŘLP. Vlastní poskytování letových provozních služeb se plánuje na listopad 2006. 
Podle generálního ředitele ŘLP Petra Materny bude projekt financován výhradně z vlastních zdrojů podniku, případně z komerčních půjček bez požadavků na státní garance. 
Obchodní ředitel Hochtief VSB Aleš Ullmann říká, že jde o kontrakt, jakých v zemi není mnoho. Zvláště, když mnohé akce jsou vázané na nový státní rozpočet, o jehož osudu se bude teprve jednat. 
ŘLP chce novou stavbou nahradit a rozšířit dosavadní, dnes již nedostačující technické a technologické zázemí podniku. Nový komplex v Jenči by měl mít nejen modernější technologické zázemí pro práce spojené s řízením letového provozu, ale také vytvořit podmínky pro postupnou integraci civilně vojenské oblastní služby řízení letového provozu. 
Hochtief VSB, zaměstnávající na dva tisíce lidí letos očekává tržby kolem pěti miliard korun.