HOCHTIEF VSB předal Kolínu všech 560 dokončených bytových jednotek

19.9.2006

Admin

Dnešním dnem slavnostně předává akciová společnost HOCHTIEF VSB městu Kolín všech 560 dokončených bytových jednotek. Splnila tak svůj závazek postavit byty v lokalitě U Vodárny za deset měsíců – stavba byla slavnostně zahájena 20. října loňského roku. Předávání jednotlivých bytových domů investorovi – městu Kolín – bylo zahájeno podle schváleného harmonogramu již v červnu.

Byty budou sloužit zejména zaměstnancům blízké automobilky TPCA v Kolíně (provoz výroby osobních automobilů Toyota, Peugeot a Citroën), aby tak stabilizovala situaci svých cca 3000 nově přijatých zaměstnanců. 

Bytové domy jsou založené na železobetonových deskách nebo na pilotách s ohledem na výsledky geologického průzkumu, který potvrdil přítomnost různě mocných vrstev prosedavých spraší. Bylo proto nutné založit domy tak, aby se piloty opřely až do únosných vrstev. 

Vzhledem k normovaným požadavkům a požadavkům zadavatele stavby na zkrácené lhůty realizace došlo také ke změně původní technologie z kompletní zděné na částečně prefabrikovanou. Díky tomu nebylo nutné přerušit výstavbu v zimních měsících a stavbaři mohli pokračovat i přes nepříznivé klimatické podmínky počátku letošního roku. Bylo například zapotřebí stále temperovat stavbu, zajistit elektroohřev železobetonových konstrukcí, používat nemrznoucí příměsi do betonových směsí apod. Letošní zima přinesla téměř třicet dní, kdy průměrná denní teplota poklesla o -5 °C, a to ve stavebnictví vždy znamená velké komplikace. Díky uvedeným technologickým opatřením a nasazení vícesměnného stavebního provozu včetně sobot a nedělí však bylo možné dodržet krátký termín výstavby, ke kterému se HOCHTIEF VSB smluvně zavázal. 

Dokončené byty o velikosti 1+1 až 3+1 jsou v 11 čtyř- až pětipodlažních domech s omítkou v pastelových barvách – žlutá, světle a tmavě šedá, béžová a cihlově červená. Mezibytové stěny domů jsou opatřeny předsazenou sádrokartonovou příčkou, aby zamezovaly zvukové průzvučnosti. Vnitřní omítky jsou hladké štukové, na podlahy jsou položené keramické dlažby, PVC a koberce. Keramické obklady jsou také v koupelnách, WC a u kuchyňských linek. Příjemný pocit budoucím obyvatelům poskytnou vnitřní dveře s dezénem dřeva s obložkovými zárubněmi nebo plastová okna. Keramická dlažba je i v komunikačních prostorách vstupního prostoru domu a na schodištích, u některých objektů je kombinovaná s PVC. Standardem jsou kuchyňské linky s vestavěnými elektrickými sporáky a digestořemi. 

Celkový obestavěný prostor stavby činí 139 000 m3 a cca 28 000 m2 podlahových ploch. Každý dům má několik bytů pro osoby se sníženou schopností pohybu a orientace s bezbariérovým přístupem, zároveň ke všem domům vedou přístupové rampy. 

Samozřejmostí jsou sušárny - kočárkárny a sklepní koje pro každý byt, umístěné v 1. NP. 
Na projektu pracovala divize 8 akciové společnosti HOCHTIEF VSB a podílela se na něm také její dceřiná společnost Interma. 

Realizace projektu probíhala souběžně s výstavbou technické infrastruktury, kterou pro město Kolín zajišťovala akciová společnost GEOSAN GROUP.