HOCHTIEF CZ se stal členem Stavebního klastru Ostrava

18.6.2007

Admin

Stavební klastr Ostrava se zaměřuje na spolupráci stavebních společností, na oblast terciálního vzdělávání, výzkumu a vývoje nových stavebních technologií a materiálu a navazujících odvětví, včetně renovace domů pro bytové a nebytové účely postavených panelovou technologií. Těch je v Ostravě a okolí velké množství, a s nimi i mnoho problémů, které čekají na řešení. V čele klastru je představenstvo, jehož členem se 28. května stal také marketingový ředitel divize Morava akciové společnosti HOCHTIEF CZ, Martin Stančík.

Pro ty, kdo se ještě nesetkali s termínem klastr, jen pro informaci: klastr je soubor regionálně propojených společností a přidružených institucí a organizací. Jde tedy o spojení podnikatelské sféry s oblastí vzdělávání, kterým jde o zvýšení konkurenceschopnosti, inovací a posílení exportní schopnosti členů klastru. Díky vzájemné spolupráci totiž získají konkurenční výhody, ke kterým by se společnosti jinak těžko dopracovaly. 

Do poloviny září má být předložen projekt pro druhou etapu založení a rozvoje Stavebního klastru v Ostravě. "Máme třicet členů," řekl Právu předseda představenstva a manažer klastru Antonín Laš s tím, že pro založení klastru je požadováno nejméně patnáct. "Pokud splníme všechny podmínky a žádost nám bude schválena, mohl by klastr v následujících letech čerpat evropské prostředky vyčleněné na léta 2007až 2013." 

Hlavním cílem sdružení je poskytovat svým členům, tj. stavebním firmám, bankám, bytovým družstvům, společenstvím vlastníků, městům a obcím a dalším subjektům kompletní informace a servis související s přípravou a realizaci projektů počínaje službami spojenými s přípravou staveb, přes vyhledávání finančních zdrojů, až po realizaci staveb a hlídání kvality stavebních prací.