HOCHTIEF CZ dokončil další stavbu - Okresní soud ve Frýdku-Místku zahajuje svůj provoz

22.11.2007

Admin

Ve čtvrtek 22. listopadu zahajuje slavnostně svůj provoz dokončená budova Okresního soudu ve Frýdku Místku. Generální dodavatel, divize Morava akciové společnosti HOCHTIEF CZ, ji investorovi České republice – Okresnímu soudu ve Frýdku-Místku předala již 31. května letošního roku, 5. června se uskutečnila kolaudace. Prostory pak prošly zkušebním provozem a byly vybaveny potřebným zařízením. Výstavba začala 12. května 2006 a byla dokončena za 384 dní.

Předmětem a cílem projektu byla úprava stávající soudní budovy a přístavba samostatného křídla s prostorami, které soudu výrazně chyběly. Jde zejména o spisovny, jednací síně a kanceláře soudců. Soudu také citelně chyběla samostatná dražební síň se skladovým zázemím pro pořádání aukcí a dražeb. Vzhledem k rozrůstající se potřebě informačních technologií bylo nutné ve stávajícím objektu umístit řádné prostory pro server a jeho příslušenství, chybějící vyšší podatelnu a vyřešit úpravu nástupního schodiště, kde v zimních měsících namrzaly schody a dlažba.

Urbanistické řešení vychází ze zpracované studie z roku 2000. Pro přístavbu byla využita plocha při západním okraji pozemku. Výstavbou nového křídla byl vytvořen obslužný a manipulační dvůr, kde je nový prostor pro parkování osobních automobilů. Architektonicky má přístavba jednoduchý tvar hranolu, objekt byl navržen jako třípodlažní monoblok. 

Technickou zvláštností projektu je propojovací most z ocelové konstrukce, který je celý prosklený a tvoří celek se stávající budovou. 

Během výstavby byla v maximální míře respektována vzrostlá zeleň, která je již tradiční součástí vzhledu areálu budovy okresního soudu. Počítalo se také s úpravou stávajícího parkoviště na severní straně pozemku a zřízením parkovacích míst pro veřejnost na ploše před budovou. Parkoviště pro zaměstnance bylo doplněno o přístřešky na kola.