Čtvrtý ročník soutěže o Cenu Petra Parléře byl slavnostně uzavřen

29.1.2007

Admin

Na závěr čtvrtého ročníku architektonické soutěže o Cenu Petra Parléře byly ve čtvrtek 25. ledna slavnostně předány ceny vítězům ve všech kategoriích. V reprezentačních prostorách města Prahy na Mariánském náměstí přítomné přivítala moderátorka Martina Kociánová, společně s pražským primátorem Pavlem Bémem.

Předseda Hodnotitelské rady, Akad. arch. Petr Kovář pak předal hlavní cenu soutěže Ing. arch. Zbyňku Ryškovi za projekt Úprava náměstí Svobody v Přerově. 

Cenu HOCHTIEF CZ – prostor pro život převzala autorská dvojice Ing. arch. Katarína Luciaková a Ing. arch. Ludvík Křenek z rukou předsedy představenstva a generálního ředitele akciové společnosti HOCHTIEF CZ Tomáše Bílka za projekt Úprava nábřeží vodního toku v městské památkové zóně města Třešť. "K tomu, abychom podporovali právě tuto soutěž, máme dva hlavní důvody," uvedl Tomáš Bílek. "Tím prvním je určitá míra filantropie, která je pro nás důležitá a nezbytná – architektura je pro stavební společnost velmi blízkým oborem. Druhým důvodem je to, že soutěž o Cenu Petra Parléře je pro nás jakýmsi ozdravným procesem. Realizujeme nejrůznější projekty, které nemůžeme příliš ovlivnit. Proto jsme vsadili na mladé nadějné architekty, protože bychom si přáli, aby přinesli nové nápady a zajímavé projekty." 

Cenu společnosti Stavby silnic a železnic za přínos k rozvoji architektury měst převzali autoři návrhu Revitalizace Mírového náměstí v Horažďovicích Martin Kožnar a Petr Kolář. 

Tím byl čtvrtý ročník soutěže definitivně uzavřen. 

Pátý ročník bude vyhlášen 1. února a přinese některé změny. Vyhlašovatelé osloví s nabídkou účasti i pražské městské části. Novinkou bude i to, že představitelé přihlášených měst budou muset své záměry obhájit před porotou, aby se projevily a napravily eventuální nedostatky jejich představy.