HOCHTIEF AG je na správné cestě: výrazně zlepšil zisk a cash flow

Koncern HOCHTIEF AG vydal tiskovou zprávu rekapitulující podnikání skupiny v roce 2014 a výhled do příštího období.

HOCHTIEF dokončil úspěšný rok, který znamenal důležité změny v obchodním portfoliu: „Značně jsme posílili rozvahu a zvýšili kvalitu zisku, a tak jsme vytvořili základ pro udržitelné zlepšení výnosů,” uvedl předseda představenstva Marcelino Fernández Verdes. „Čísla ukazují, že se HOCHTIEF výrazně zlepšil ve své hlavní činnosti.” Po očištění od jednorázových položek (jako je zbavení se některých aktivit a restrukturalizace výdajů) provozní čistý zisk tak vzrostl o 46 % na 252 milionů eur (2013: 173 milionů eur). To je nad horní hranicí rozsahu naší predikce mezi 225 miliony eur a 250 miliony eur. K tomuto nárůstu přispěly všechny divize.

Provozní zisk před zdaněním vzrostl o 16 % na 644 milionů eur (2013: 557 milionů eur).

Skupina také výrazně zlepšila volné provozní cash flow o více než 500 milionů eur na 322 milionů eur. Včetně výnosů z odprodejů v Austrálii HOCHTIEF vykazuje čisté peněžní prostředky ve výši 421 milionů eur — poprvé od roku 2010.

Zakázka a výkony se v roce 2014 rovněž vyvíjely slibně. Po odprodejích zůstala nová zakázka v hodnotě 21,5 miliard eur (2013: 21,9 miliard eur) na solidní úrovni. Nová zakázka v divizích HOCHTIEF Americas a HOCHTIEF Europe vykazovala vysoké nárůsty na srovnatelném základě o 36 %, resp. 18 %. Výkony na hodnotě 24,3 miliard eur zůstaly na trvale vysoké úrovni (2013: 24,6 miliard). Zásoba práce zůstává stabilní na hodnotě 35,7 miliard a odpovídá 19 měsícům práce. Skupina generovala tržby v hodnotě 22,1 miliard eur (2013: 22,5 miliard eur).

HOCHTIEF pokračoval v úspěšném plnění strategie. Vedle posílení rozvahy je jeho strategie postavena na hlavní činnosti podnikání – stavebnictví, contract mining, public-private partnership (PPP) a inženýring. Cílem HOCHTIEFu je stát se leaderem na trhu a v technologiích na svých cílových trzích s cílem posunout skupinu na místo nejdůležitější infrastrukturní stavební skupiny, která bude poháněna udržitelným, ziskovým růstem.

Celou tiskovou zprávu koncernu HOCHTIEF AG nalzenete zde.