HOCHTIEF VSB opět staví na letišti v Praze

28.2.2003

Admin

Dne 28.února 2003 se v Praze - Ruzyni uskutečnilo poklepání základního kamene nového Cargoterminálu ČSA, za účasti zástupců Ministerstva dopravy a spojů a vedení společností ČSA České aerolinie, ČSA Cargo, ČSL a HOCHTIEF VSB jako generálního dodavatele stavby. 

Terminál bude sloužit nákladní letecké dopravě a zajišťovat odbavování přepravovaného zboží mezi leteckou a automobilovou dopravou. 
Hlavním uživatelem a provozovatelem budou České aerolinie, ČSA Cargo a spoluprovozovatelem bude rovněž firma DHL International a množství dalších nájemců. Provoz areálu bude vysoce mechanizovaný a komplexně vybavený pro odbavování všech druhů zásilek, jejichž celkový roční objem se odhaduje až na 60 tisíc tun. Na výstavbu terminálu bylo z rozpočtu ČSA vyčleněno třičtvrtě miliardy Kč. 
Výstavba areálu je součástí dlouhodobého rozvoje pražského letiště. Byla zahájena v listopadu loňského roku přípravnými a zemními pracemi. Vlastní práce na areálu začaly v lednu 2003 a mají být dokončeny tak, aby byl předán do provozu 15. prosince 2003. 

Stavba bude náročná nejen svým rozsahem, ale i složitostí technologického vybavení a souvisejícími vysokými nároky na přesnost výstavby. Autorem architektonického řešení a projektantem stavby je firma Nikodem & Partner s.r.o., podle jejíhož projektu už firma HOCHTIEF VSB úspěšně vystavěla v areálu letiště parkovací garáže.