HOCHTIEF opět staví byty rezidentům

11.6.2003

Novou součástí stavební společnosti HOCHTIEF VSB se od dubna stala divize 4, která se má specializovat především na developerské projekty. Firma se tak zhruba po třech letech opět výrazně orientuje na činnost, kterou v době, kdy procházela restrukturalizací, utlumila. Nově vytvořená divize se chce zaměřit především na rezidenční bytovou výstavbu pro střední a vyšší vrstvy.

Podobné projekty realizují především kapitálově silné firmy. Přinese jim to práci a navíc i zisk. Ten bývá vyšší, než je jinak ve stavebnictví běžné, říká Miroslav Mašek, generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví. Podle něho se hlavně v Praze takové objekty prodávají i za vyšší cenu velmi dobře. Zatím je proto podnikatelské riziko relativně malé, myslí si šéf svazu.

Dobrý developerský projekt stojí podle expertů především na lokalitě, projektu a úspěšném umístění na trhu. Velké stavební firmy jako Skanska CZ nebo Metrostav proto využívají i vlastní realitní kanceláře.

S tím zatím nepočítáme, říká mluvčí HOCHTIEF Milena Kozárová. Šéf profesního svazu odhaduje, že právě díky podobným projektům stavební firmy v zemi na trh ročně uvedou osm až deset tisíc nových bytů.

HOCHTIEF VSB vedle pokračování prací na bytovém souboru Sylván v Plzni letos zahájí dva zcela nové projekty.

V Praze 6-Liboci postaví komplex se 42 a v Praze 4 se 120 bytovými jednotkami. Celkový objem těchto zakázek by měl představovat na 350 miliónů Kč.

Naším cílem je stát se významným hráčem v této oblasti. Proto chceme každý rok začít s minimálně jedním až dvěma novými projekty, uvedl šéf divize Petr Smékal.

Vedle developmentu se má divize zaměřit i na tzv. facility management, tedy na správu nemovitého majetku, jeho pronájmy a nadstandardní služby. První regionální centra pro tuto činnost vytvoří v jižních Čechách a v Praze. Struktura české firmy se tak přiblíží německému koncernu, v jehož rámci už působí společnost HOCHTIEF Facility Management.

Český HOCHTIEF VSB se letos stal součástí nové nadnárodní obchodní divize HOCHTIEF pro střední a východní Evropu. Ta sídlí ve Varšavě a v rámci vnitřní reorganizace koncernu nahradila zaniklou společnost HOCHTIEF International.

Vedle HOCHTIEF VSB jsou do ní začleněny i firmy HOCHTIEF Polska a HOCHTIEF Russia. Hlavním cílem je sjednotit aktivity v Pobaltí a ve střední a východní Evropě, kde stavební trh roste.

HOCHTIEF VSB vloni při tržbách 4,42 miliardy korun vytvořil čistý zisk 110 miliónů korun. Zatímco tržby kvůli omezení rizikových zakázek klesly meziročně o 6,4 procenta, profit se zvýšil o čtvrtinu. Podle dosud uzavřených kontraktů letos firma očekává tržby nad pět miliard.